Pasaport Başvuru Süreci

    Pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen herkesin sahip olması gereken bir belgedir. Pasaport başvurusu yapmak için, öncelikle hangi tür pasaporta ihtiyacınız olduğunu belirlemeniz gerekir. Pasaport türleri şunlardır:

    • Hususi (Yeşil) Damgalı Pasaport: Kamu görevlileri, emeklileri, avukatlar, vakıf yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri ve bunların eş ve çocuklarına verilen pasaporttur.
    • Hizmet (Gri) Damgalı Pasaport: Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan veya görevlendirilen kişilere verilen pasaporttur.
    • Umuma Mahsus (Bordo) Damgalı Pasaport: Yukarıdaki kategorilere girmeyen vatandaşlara verilen pasaporttur.
    • Diplomatik (Siyah) Damgalı Pasaport: Devlet protokolüne tabi olan kişilere verilen pasaporttur.

    Pasaport türünüze göre başvuru yapabileceğiniz yerler de farklılık göstermektedir. Hususi ve hizmet damgalı pasaportlar için sadece il nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine, umuma mahsus ve diplomatik damgalı pasaportlar için ise ilçe nüfus müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

    Pasaport başvurusu yapmak için, telefonla veya internetten randevu almanız gerekmektedir. Randevu almak için şu yolları izleyebilirsiniz:

    • Telefonla 199 nolu numaradan,
    • İnternetten randevu.nvi.gov.tr adresinden https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/odeme
    • “NVI Mobil” akıllı telefon uygulamasından

    Randevu günü/saatinde, başvuru yapacağınız yere giderek, sıramatikten sıra numarası alarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

    Pasaport başvurusu için gerekli belgeler şunlardır:

    • Nüfus cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi (Sürücü belgesi, kurum kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport vb belgeler kabul edilmemektedir.)
    • Biyometrik fotoğraf (1 adet ve başvuru sonrası geri verilecektir.)
    • Çalışanlar için talep formu (Talep formunun güncel halini https://randevu.nvi.gov.tr/#/nvi/pasaport-talep-formlari adresinden WORD olarak indirebilirsiniz. Talep formu elektronik ortamda doldurulmalı, imzalanmalı ve onaylanmalıdır. Talep formunun geçerlilik süresi 60 gündür.)
    • Emekliler veya müstafiler (görevden geri çekilenler) için kurumundan ayrılış tarihindeki kadro bilgisini içeren resmi yazı (Bu belgenin geçerlilik süresi 60 gündür

    UMUMA MAHSUS (BORDO) DAMGALI PASAPORT

    Başvuru, tüm ilçe nüfus müdürlüklerinde gerçekleştirilebilir.

    Gerekli Belgeler:

    a) Nüfus Cüzdanı veya T.C. kimlik kartı veya geçici kimlik belgesi

    (Sürücü belgesi, kurum kimlik kartı, aile cüzdanı, pasaport vb belgeler kabul edilmemektedir.)

    b) Biyometrik fotoğraf (1 adet ve başvuru sonrası geri verilecektir.)

    c) Değerli kâğıt bedeli ve harç bedeli ödendi dekontu. (Aşağıda, güncel ücret listesi ve anlaşmalı bankalar bildirilmiştir.) (Öğrenci olduğunu belgeleyenlere 25 yaşını dolduruncaya kadar harçsız -sadece pasaport defter bedeli ödemek kaydıyla- pasaport verilmektedir.)

    ç) Daha önce alınmış, iptal işlemi uygulanmamış geçerli pasaportlar.

    d) Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için veli, vasi veya kayyum kararı ve muvafakat belgesi. (Anne veya babanın, nüfus cüzdanı veya kimlik kartı ile, başvuru esnasında hazır bulunması durumunda muvafakat belgesi istenmeyecektir.)

    Örnek Muvafakatname (Noterler için)

    ÜCRETİN YATIRILMASI

    Pasaport, başvurusu için, 

         Anlaşmalı bankalara veya PTT’ye veya Vergi dairesine veya Vergi dairesi olmayan yerde İlçe Mal Müdürlüğüne veya İnternetten İnteraktif Vergi Dairesine gerekli ücretin yatırılması gerekmektedir.

    Güncel Ücret Listesi

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.